OMV Petrom a desemnat câștigătorii competiției „RO SMART în Țara lui Andrei” prin care 10 proiecte de educație, sănătate și infrastructură vor avea acces la fonduri de finanțare totale de 400.000 de euro.
De asemenea, proiectele câștigătoare vor primi și sprijin în dezvoltare, prin mentorat din partea OMV Petrom și consultanță pentru implementarea proiectelor software din partea companiei Life Is Hard. Din cele 250 de proiecte eligibile, 10 proiecte au fost declarate câștigătoare și vor fi implementate în decursul anului 2019.
„Anul acesta am lansat o provocare: să schimbăm România prin tehnologie și am primit peste 250 de idei care veneau cu o rezolvare la diverse probleme din comunități. Proiectele câștigătoare dovedesc că atunci când pasiunea pentru cei din jur si noile tehnologii inovatoare, precum inteligența artificială, robotica se alătură, găsești soluții la probleme pe care mulți le consideră nerezolvabile. Ne bucurăm să vedem astăzi prima generație de proiecte RO SMART, pe care le vom sprijini, astfel încât România să se schimbe prin tehnologie” a declarat Mona Nicolici, Manager Departament Sustenabilitate, OMV Petrom.
Proiectele câștigătoare sunt:
- MagiCHAT: asistentul terapeutic digital pentru copiii bolnavi de cancer – Asociația MAGICCAMP, București;
- Robotul AV1, ochii și vocea copiilor bolnavi de cancer în școlile din România – Asociația Little People România, București;
- Științele – de la teorie la experimentare și motivare în Laurian – Colegiul Național A. T. Laurian, Botoșani;
- Șansă la educație pentru toți! – Asociația Terapie, Sport și Arte, Argeș;
- Robotul Nao, terapeutul copiilor! – Asociația Centrul Terapeutic Marea Neagră, de Sprijin a Persoanelor cu Autism, Constanța;
- Educate SM@RT, RO-Future: START! – Școala Gimnazială “Elena Rareș”, Botoșani;
- Laboratorul Infinitronics – Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Râmnicu Vâlcea;
- Touching AI (pasul următor după Braille – accesibilizarea imaginilor!) – Asociația pentru Dezvoltare Urbană, București;
- SMART pentru AUTISM – Asociația Sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism, Galați;
- Harta Serviciilor Sociale Licențiate din România – Asociația IT Center for Community Solutions – Civictech România, București.
Peste 350 de proiecte din toată țara au fost înscrise în perioada 10 septembrie – 23 octombrie, pe site-ul www.taraluiandrei.ro, dintre acestea 25 au intrat în finală, iar 10 dintre ele primesc finanțări între 30.000 euro și 44.000 euro, mentorat din partea angajaților OMV Petrom și consultanță tehnică pentru implementarea proiectelor software din partea companiei Life Is Hard. În perioada 2 noiembrie – 22 noiembrie, proiectele au trecut printr-un proces amplu de jurizare, în urma căruia au fost evaluate. Publicul a avut oportunitatea să voteze proiectul preferat, contribuind astfel cu 20% din nota finală. Restul de 80% a fost reprezentat de către evaluarea unui juriu compus din 13 membri: experți smart city, IT, e-learning, reprezentanți ai OMV Petrom și cadre universitare.
RO SMART este noul format al competiției naționale Idei din Țara lui Andrei, prin care OMV Petrom a susținut până acum 87 de proiecte pentru mediu, educație și dezvoltare comunitară cu granturi de peste 900.000 de euro. Începând cu ediția 2017 au fost încurajate proiectele cu o componentă de inovație cu ajutorul tehnologiei. (A.D.).